Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza wersja karnawałowego deseru. Pyszne, chrupiące faworki z piekarnika, które zrobicie bez smażenia w głębokim tłuszczu. Są tak dobre, że na jednym z pewnością nie poprzestaniecie.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 42
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 229
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 42
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 229
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania faworków przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto początkowo tłuczemy wałkiem, następnie wałkujemy na cienki placek, składamy na 3 części i ponownie tłuczemy i rozwałkowujemy. Proces powtarzamy kilka razy. Taki sposób sprawi, że faworki będą dobrze napowietrzone i chrupiące po upieczeniu.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na podłużne prostokąty. W każdym prostokącie robimy na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przekładamy przez środek. Gotowe faworki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Faworki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut.
Po upieczeniu faworki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!