Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretki w kształcie jajek na Wielkanoc to bardzo efektowny wariant zimnych nóżek. Pięknie prezentują się na świątecznym stole!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Zrób skorupkach jajek (u ich podstawy) otworu o średnicy około 1 cm. Uważaj, by skorupki przy tym nie popękały. Przez otwory wylej zawartość jajek do miski i przygotuj z nich ciasto albo jajecznicę. Skorupki sparz wrzącą wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie ostrożnie usuń (z pomocą małej łyżeczki) błonki z ich wnętrza. Ułóż tak przygotowane skorupki otworami do góry (najlepiej w pojemniku na jajka).
Opłucz filet z kurczaka, oczyść z błonek i chrząstek. Włóż do zimnej wody. Do wody włóż także obrane warzywa korzeniowe, kawałek pora, opaloną nad palnikiem cebulę oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut – do miękkości kurczaka. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłów mięso i marchewki. Resztę warzyw wykorzystaj do innych celów (np. do sałatki). Uzyskany bulion przecedź przez gazę (ma stać się klarowny). Połącz gorący bulion (powinno być go około 400 ml) z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Pokrój drobno kurczaka i marchewkę. Opłucz groszek z zalewy.
Do każdej ze skorupek włóż po kilka kosteczek kurczaka i marchewki oraz kilka ziarenek groszku – mniej więcej do 2/3 wysokości skorupki. Nalej do skorupek bulion z żelatyną (do pełna). Tak przygotowane galaretki wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ostrożnie zdejmij z nich skorupki.