Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone grzyby to przysmak będący znakomitą alternatywą dla grzybów marynowanych. W szczególności zachwycą każdego, kto nie lubi smaku octu. Do kiszenia nadają się np. borowiki, kurki, gąski, opieńki, rydze. Wyjątkowo smaczne są kiszone maślaki. Tak przetworzone grzyby zachowują wszystkie swoje wartości. Można przygotować z nich wiele grzybowych dań. Stanowią oryginalny dodatek do sałatek czy kanapek.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 67
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 16
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 102
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 521
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 67
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 16
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 102
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 521
Składniki
Wyczyść grzyby i opłucz szybko pod bieżącą wodą (tak, by nie namokły). Krótko (przez około 5 minut) obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz z wody, osusz i ostudź. Oddziel kapelusze od trzonków – kisi się je oddzielnie (przepis dotyczy samych kapeluszy).
Obierz cebule i pokrój w półplasterki.
Wyparz duży słoik. Na dnie ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę grzybów. Oprósz je szczyptą soli i dosłownie kilkoma kryształkami cukru. W takim sam sposób układaj w słoju kolejne warstwy, co jakiś czas dokładając po jednym listku laurowym, ziarenku ziela angielskiego i ziarenku gorczycy. Zalej tak przygotowaną kiszonkę sokiem z ogórków – to dobry sposób na zaszczepienie bakterii fermentacji mlekowej, która jest istotą procesu kiszenia. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i dociąż np. starannie umytym kamieniem. Szczelnie zakręć słój.
Przechowuj słój przez około 2-3 tygodnie w temperaturze 18-20 stopni. Po tym czasie grzyby będą już ukiszone. Przenieś je wówczas w chłodne miejsce (4-8°C) i stosunkowo szybko spożyj.