Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Nie istnieje jednak jeden przepis na tę potrawę. Mnogość wariantów łączy konsystencja gęstej zupy, najczęściej z mięsem, warzywami korzeniowymi, papryką, cebulą. Czy można przygotować gulasz wegetariański? Receptura tego dania jest tak liberalna, że jak najbardziej!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Składniki
Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowane papryki, kminek, cukier i szczyptę soli. Smaż jeszcze kilka minut, po czym zalej 1/3 ilości bulionu warzywnego. Duś pod przykryciem kilka minut. Zblenduj na jednolitą pastę.
Obierz warzywa korzeniowe i pokrój w dość dużą kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój na ćwiartki. Rozgrzej (na palniku o średniej mocy) 2-3 łyżki oleju w garnku z grubym dnem. Usmaż warzywa korzeniowe tak, by zrumieniły się z wierzchu (mieszaj jak najrzadziej). Po około 10 minutach dodaj do garnka pieczarki. Smaż jeszcze przez kilka minut.
Dodaj do garnka cebulową pastę, sos sojowy, resztę bulionu i czerwone wino. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą.
Gulasz wegetariański udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać go z kaszą, kluskami, ziemniakami lub pieczywem.