Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki Magdy Gessler to klasyczne placki pochodzące z Podkarpacia. Kluczowym składnikiem jest zsiadłe mleko, które można zastąpić kefirem. Tradycyjnie są podpiekane na piecu opalanym drewnem, dzięki czemu przesiąkają charakterystycznym aromatem. Choć obecnie trudno jest w domowych warunkach odtworzyć tę recepturę, to proziaki pozostają pysznym i klasycznym pomysłem na obiad, przekąskę czy czekadełko.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 277
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 154
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 277
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 154
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i solą. Dodaj zsiadłe mleko i wymieszaj. Kiedy ciasto zrobi się już bardzo gęste, przenieś je na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij z niego okrągłe lub kwadratowe proziaki. Piecz je na suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli dysponujesz kuchnią opalaną drewnem, możesz je także przygotować na niej, na blaszce. Będą wtedy przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą.
Przygotuj masło czosnkowe. Masło ogrzej do temperatury pokojowej. Pietruszkę bardzo drobno posiekaj lub zblenduj.
W misce utrzyj masło z pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wymieszaj i uformuj i wstaw w miseczce do lodówki na 20 minut. Gotowe proziaki Magdy Gessler podawaj z dodatkiem przygotowanego wcześniej masła czosnkowego.