Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące i rozgrzewające dania, królują na naszych stołach w chłodne dni. Jeśli macie ochotę zaskoczyć rodzinę czymś naprawdę smacznym, przetestujcie przepis na gulasz wołowy Karola Okrasy. Prosty, pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Fot. 123RF/Picsel/Artur Szczepanski/REPORTER
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2634
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 318
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3232
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2634
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 318
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3232
Składniki
Mięso umyj, wysusz, a następnie pozbądź się błon. Pokrój w kostkę, pamiętając o tym, aby robić to wzdłuż włókien. Inaczej mięso może być twarde. Posól i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Teraz przygotuj warzywa. Cebule obierz i posiekaj drobno. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj drobno. Pieczarki i obraną marchewkę także pokrój, najlepiej w grube plastry.
Dobrze rozgrzej patelnię tłuszczem, może być masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso, podsmaż z jednej strony (nie ruszając za bardzo podczas smażenia), a następnie z drugiej. Przełóż do średniej wielkości garnka.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodaj papryki w proszku, cukier i koncentrat pomidorowy.
Jeśli używasz świeżych pomidorów, pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Z puszki przelej całość. Wlej wodę. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie. Zagotuj, a następnie duś około godziny.
W tym czasie obsmaż marchewki z pieczarkami i paprykami. Dodaj około pół godziny przed końcem gotowania. Dopraw jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.