Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące i rozgrzewające dania, królują na naszych stołach w chłodne dni. Jeśli macie ochotę zaskoczyć rodzinę czymś naprawdę smacznym, przetestujcie przepis na gulasz wołowy Karola Okrasy. Prosty, pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Fot. 123RF/Picsel/Artur Szczepanski/REPORTER
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 163
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 49
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 163
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 49
Składniki
Mięso umyj, wysusz, a następnie pozbądź się błon. Pokrój w kostkę, pamiętając o tym, aby robić to wzdłuż włókien. Inaczej mięso może być twarde. Posól i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Teraz przygotuj warzywa. Cebule obierz i posiekaj drobno. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj drobno. Pieczarki i obraną marchewkę także pokrój, najlepiej w grube plastry.
Dobrze rozgrzej patelnię tłuszczem, może być masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso, podsmaż z jednej strony (nie ruszając za bardzo podczas smażenia), a następnie z drugiej. Przełóż do średniej wielkości garnka.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodaj papryki w proszku, cukier i koncentrat pomidorowy.
Jeśli używasz świeżych pomidorów, pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Z puszki przelej całość. Wlej wodę. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie. Zagotuj, a następnie duś około godziny.
W tym czasie obsmaż marchewki z pieczarkami i paprykami. Dodaj około pół godziny przed końcem gotowania. Dopraw jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.