Tapioka, skrobia z manioku. Jak gotować granulat z tapioki i co z niej zrobić?

Jesteś jedną z tych osób, które nie boją się eksperymentować z nowymi produktami w kuchni? Jeżeli tak, koniecznie wypróbuj przepisy z tapioką w roli głównej. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które dbają o linię, ponieważ jest niskokaloryczna. Sprawdź, co to jest tapioka, jakie ma właściwości oraz co można z niej zrobić.

Tapioka, jak wykorzystać ją w kuchni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jeśli kiedyś widzieliście w sklepie niewielkie kuleczki, które wyglądają jak granulat, trafiliście właśnie na tapiokę. Ten niepozorny produkt może zrewolucjonizować desery robione w waszym domu. Dlaczego warto włączyć tapiokę do menu i w jakich przepisach się sprawdzi? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Masz wysoki cholesterol? Dodawaj zawsze do kawy, szybko zobaczysz efekty

Co to jest tapioka? 

Tapioka przybyła do nas z Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się ją głównie w Boliwii, Brazylii, Peru, Nigerii, Wietnamie i Tajlandii. Choć mówienie, że uprawia się tapiokę, jest trochę niepoprawne. Ta bowiem pochodzi z manioku jadalnego, krzewu, z którego pozyskuje się skrobię tapiokową. Tapioka jest zatem efektem zmielenia bulw manioku. Są one niezwykle istotnym produktem spożywczym w diecie osób zamieszkujących Azję, Amerykę Południową, a przede wszystkim Afrykę. Bulwy manioku przyrównuje się w smaku i konsystencji do ziemniaka. Można jeść jednak nie tylko je. Jadalne są również nasiona, z których pozyskuje się olej, a także liście. Należy jednak pamiętać, że bulwy i liście manioku są trujące przed obróbką termiczną, moczeniem lub suszeniem. Zawarte w nich glikozydy cyjanogenne mogą przeistoczyć się w trujący kwas. Bulwy manioku również można kupić, dlatego warto o tym pamiętać. Tapioka jednak jest całkowicie bezpieczna, gdyż przeszła konieczną obróbkę.  

Jakie właściwości ma tapioka? 

Tapioka nie jest produktem wysokoodżywczy, jednak może stanowić świetną bazę do wielu dań. Przede wszystkim jest to dobre źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za wiele funkcji w organizmie. Między innymi za wsparcie układu nerwowego, mięśniowego, sercowo-naczyniowego czy za wydzielanie enzymów. Tapioka to również witamina C, która jest silnym antyoksydantem – chroni przed stresem oksydacyjnym i może zmniejszyć obecność wolnych rodników w ciele. To z kolei minimalizuje ryzyko pojawienia się wielu chorób cywilizacyjnych. Oprócz witamin, w perełkach tapioki znajdziemy magnez, który bierze udział aż w 300 procesach biochemicznych, potas – odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi – czy fosfor, który odpowiada za stan naszych zębów. A skoro mowa o zębach, to tapioka jest też bogata w wapń. Warto też wspomnieć, że tapioka jest również źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu. Jej jedzenie nie jest zatem przyswajaniem pustych kalorii. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i może – dzięki skrobi opornej – regulować poziom cukru we krwi. 

Kto powinien jeść tapiokę? Przeciwwskazania i zalety 

Przeciwwskazaniem do spożywania tapioki będą alergie pokarmowe. Osoby uczulone na białko zawarte w manioku powinny zrezygnować z tapioki.

A dla kogo tapioka będzie odpowiednia? Jest niskokaloryczna, więc poleca się ją osobom na diecie. Bez problemu mogą zajadać się nią także osoby z cukrzycą typu 2 oraz chorujące na schorzenia układu trawiennego, takie jak wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Skrobia z manioku może też zostać włączona do diety osób chorujących na celiakię bądź wyłączających gluten ze swojego jadłospisu. Tak naprawdę istnieje niewielkie ryzyko, że tapioka wywoła jakieś niechciane reakcje w organizmie. Nie musicie się więc obawiać tapioki – to bezpieczny produkt spożywczy, który stanowczo warto włączyć do swojej diety. Chociażby ze względu na wskazane przez nas wcześniej wartości odżywcze. 

Jak gotować granulat z tapioki? 

Tapioka jest z całą pewnością specyficznym produktem. Trzeba wiedzieć, jak ją przyrządzić. Nie jest to jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak gotować granulat z tapioki? Na szczęście nie trzeba jej moczyć, choć można to zrobić. Tapiokę wystarczy ugotować, wrzucając ją zawsze na wrzącą, ale nigdy na zimną wodę. Wystarczy dać jej około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, by kuleczki się nie skleiły. Kulki tapioki powinny stać się przezroczyste o żelowej konsystencji. 

Z czym łączyć tapiokę? 

Ciekawi was pewnie, z czym łączyć tapiokę. O przepisach powiemy poniżej, jednak tu warto wspomnieć, że tapioka doskonale sprawdza się zwłaszcza w słodkim wydaniu. Najczęściej używa się ją do deserów, takich jak puddingi, choć nadmienimy, że jest ona również głównym składnikiem tak zwanej buble tea, która przybyła do nas z Tajwanu. Tapiokę wykorzystuje się jednak również w daniach wytrawnych, gdyż z powodzeniem może zastąpić nam kaszę czy ziemniaki. Robi się z niej też naleśniki, gdyż tapioka występuje nie tylko w formie granulek, ale i mąki.  

Przepisy na tapiokę 

Jeśli interesują was przepisy na tapiokę, na naszej stronie znajdziecie ich sporo. To przede wszystkim desery, gdyż tapioka świetnie sprawdza się jako główny element puddingów, budyniów czy kremów.

Jednym z najlepszych przepisów na tapiokę, który doskonale sprawdzi się na pierwszy raz, jest pudding. Wystarczy, że przygotujecie około pół litra mleka – może to być mleko krowie, napój roślinny lub gęste mleko kokosowe – oraz około 40 gramów tapioki. Do tego możecie dodać niewielką ilość cukru, miodu lub innej słodzącej substancji, a także ekstrakt z wanilii, pastę waniliową czy miąższ laski wanilii. Zagotujcie mleko z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka wsypcie tapiokę i gotujcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Powinno to zająć około 25 minut, choć jeśli tapioka nie będzie przezroczysta, warto dać jej jeszcze trochę czasu.

W tym czasie przygotujcie ulubione owoce – truskawki, maliny, mango czy wiśnie i zróbcie z nich mus. Gdy tapioka będzie ugotowana, odczekajcie chwilę, przełóżcie ją do szklanek, gdzie będzie mogła wystygnąć. Udekorujcie musem i wstawcie do lodówki, gdy szklanki będą już chłodne. Można też podawać na ciepło, choć taki deser jest dużo smaczniejszy, gdy jest schłodzony. Pudding można przygotowywać w wielu różnych odsłonach – z kokosem, czekoladą, cynamonem. Ugotowana na sztywno tapioka będzie idealna, by ją pokroić i zalać czekoladą. Zblendowana może zmienić się w gładki budyń.  

Sprawdź, jakie desery z tapioki przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Sernik z tapioką i musem owoce leśne

 Sernik z tapioką i musem owoce leśne Zobacz przepis

Sernik z tapioką i musem owoce leśne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Deser z tapioką i malinami

 Deser z tapioką i malinami Zobacz przepis

Deser z tapioką i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pudding z tapioki z brzoskwiniami

 Pudding z tapioki z brzoskwiniami Zobacz przepis

Pudding z tapioki z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deser z tapioki i mango

 Deser z tapioki i  mango Zobacz przepis

Deser z tapioki i mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Truskawkowy pudding z tapioki

 Truskawkowy pudding z tapioki Zobacz przepis

Truskawkowy pudding z tapioki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Malinowa tapioka z granatem

 Malinowa tapioka z granatem Zobacz przepis

Malinowa tapioka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Czekoladowo-kokosowy deser z tapioki

 Czekoladowo-kokosowy deser z tapioki Zobacz przepis

Czekoladowo-kokosowy deser z tapioki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Truskawkowy pudding z tapioki z sorbetem

 Truskawkowy pudding z tapioki z sorbetem Zobacz przepis

Truskawkowy pudding z tapioki z sorbetem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

0
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11