Jak wykorzystać owoce aronii z soku? Możesz nimi zagęścić zupę

Niewiele osób wie, że aronia jest owocem uprawianym w każdym województwie w Polsce. W sezonie można więc bez trudu znaleźć ją u lokalnych rolników. Można jeść ją na surowo, zrobić z niej dżemy, galaretki, nalewki oraz soki. Warto mieć na uwadze, że owoce aronii z soku można wykorzystać w codziennych przepisach. Podpowiemy ci, co z nich zrobić oraz  jakie właściwości mają owoce aronii.

Do czego wykorzystać aronię? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Owoce aronii to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Mają nieco cierpki smak, dlatego wiele osób nie wie, w jaki sposób przemycić je do swojego jadłospisu. W poniższym artykule znajdziesz kilka ciekawych propozycji, dzięki którym już nigdy nie będziesz musiał zastanawiać się jak wykorzystać owoce aronii z soku. 

Sprawdź także: Na infekcje działa lepiej niż aspiryna, do tego oczyszcza organizm i trzyma wagę w ryzach. Jak zrobić domowy sok z winogron?

Jakie właściwości mają owoce aronii? 

Zacznijmy od tego, jakie właściwości mają owoce aronii. To niezwykle istotne, gdyż w naszym kraju – pomimo ogromnej ilości tych owoców – wiedza na temat właściwości aronii jest nadal zbyt mało upowszechniona. Może to dlatego, że jej smak jest tak specyficzny? Aronia jest przede wszystkim niezwykle bogata w antyoksydanty, podobnie zresztą jak inne owoce jagodowe. Przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Wpływają też na spowolnienie procesów starzenia – zarówno skóry, jak i całego organizmu. Zwalczanie wolnych rodników to oczywiście niejedyna zaleta aronii. Dodatkowo znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy tak ważny dla kobiet w ciąży, witaminę C i E, które również są silnymi antyoksydantami. Aronia to również wapń, żelazo, potas, fosfor czy magnez, a zatem wszystkie najważniejsze makroelementy.

Rutyna i antocyjany, których mnóstwo jest w aronii, doskonale wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych. To zatem forma terapii przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo związki te mogą obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Aronia jest zatem owocem niezwykle istotnym dla ludzi starszych i tych, u których ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych jest zwiększone. Warto jednak pamiętać, iż – chociaż aronia jest niezwykle zdrowym owocem – niektóre osoby powinny z niej zrezygnować.

Nie zaleca się spożywania aronii i przetworów z tych owoców osobom z zaparciami, zakrzepicą żylną i żylakami, niskim ciśnieniem tętniczym krwi czy stanami zapalnymi żołądka. 

Kiedy zbiera się owoce aronii? 

Jak zatem widzicie, aronia to naprawdę cudowny owoc. Warto zaopatrzyć się w niego, gdy tylko jest na niego sezon. Kiedy zbiera się owoce aronii? Sezon trwa już od połowy sierpnia, jednak zbiór aronii zwykle rozpoczyna się we wrześniu. Wtedy owoce mają w sobie najwięcej cukrów (co poprawia ich smak), ale też antocyjanów, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze.  

Co przygotować z owoców aronii? 

A co przygotować z owoców aronii? Oczywiście każdy słyszał o aroniówce – to nalewka z aronii, która zimą rozgrzewa kości i chroni przed przeziębieniami. Nie każdy jednak lub bądź może korzystać z jej mocy. Dlatego z aronii warto również przyrządzić sok, który zimą idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy też gorącej wody.

Oczywiście owoce można poddać też innej obróbce, tworząc z nich dżemy, przeciery, marmolady czy konfitury lub nawet galaretki. Warto pamiętać, że aronia ma dużą zawartość garbników, dlatego nie można jeść jej na surowo. Na szczęście da się przygotować wiele przetworów z aronii, które nie tylko wyciągają jej smak, właściwości, ale przede wszystkim umożliwiają wydłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Najczęściej jednak decydujemy się na przygotowanie soku z aronii, gdyż jest on pyszny i łatwy do zrobienia, a jednocześnie doskonały do przechowywania. Po zrobieniu takiego soku, owoce aronii często jednak trafiają do kosza. To ogromny błąd! Nadal mają w sobie przecież mnóstwo składników, które warto uratować. Co można zrobić z takich owoców?  

Jak wykorzystać owoce aronii z soku? 

Sok z aronii zrobiony? W takim razie nie wyrzucajcie owoców, które już zostały poddane obróbce. Nadal tkwi w nich mnóstwo wartości. Jak wykorzystać owoce aronii z soku? Można zrobić z nich kilka naprawdę ciekawych rzeczy.  

Do zupy warzywnej – zagęszczenie zupy owocami 

Jeśli wydaje wam się, że aronia i warzywa to niezbyt zgrany duet, bardzo się mylicie. Te owoce o charakterystycznym, cierpkim smaku, mogą okazać się świetnym elementem zagęszczającym. Dodatkowo sprawią, że zupa jest jeszcze zdrowsza. Ach te antyoksydanty! Wystarczy, że owoce wykorzystane wcześniej do zrobienia soku z aronii wrzucicie do gotującej się zupy warzywnej, z której ma powstać zupa krem. Aronia doda do niej odrobinę cierpkiego, kwaskowatego smaku. Nie przesadzajcie jednak z ilością, gdyż smak może okazać się zbyt intensywny. Następnie zblendujcie całość i zajadajcie na zdrowie! 

Dip z aronii 

W czym maczać ciasteczka czy paluchy własnego wyrobu? Najlepiej w pysznym dipie z aronii. Można zrobić go na wiele różnych sposobów, dodając do niego słodsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, ale też cebulę, ocet winny, cukier i mnóstwo przypraw, takich jak kardamon, imbir, ziele angielskie czy goździki. Wystarczy wszystkie owoce, warzywa i zmielone przyprawy dusić w garnku przez godzinę. Więcej nie trzeba, gdyż aronia była już poddana wcześniejszej obróbce. Tak przygotowany chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu przekąsek. Podawajcie go znajomym podczas przyjęć czy spotkań towarzyskich, a wszyscy będą nim zachwyceni! 

Kotlety z aronii 

Aronię, z której wcześniej robiono sok, można z powodzeniem dodać do kotletów mielonych czy też roladek z kurczaka bądź schabu. Jeśli lubicie takie cierpkie dodatki, z pewnością aronia sprawdzi się w waszym mięsnym menu. 

Ciastka z aronii 

Przygotowujecie ciasteczka zbożowe? A może ciastka kruche czy maślane? Jeśli często dodajecie do nich rodzynki, suszoną żurawinę czy owoce kandyzowane, wypróbujcie kiedyś wzbogacenie tej mieszanki właśnie o owoce aronii z soku. Nie są one soczyste, dlatego ciasteczka od nich nie zmiękną. Nie są też słodkie, co sprawi, że deser będzie miał stonowany, interesujący smak. Poza tym aronia nie traci swoich właściwości nawet w wysokiej temperaturze, dzięki czemu owoce nadal będą służyć naszemu zdrowiu. Nawet w ciasteczkach! 

Aronia do zamrożenia

Aronię, która została już wykorzystana do zrobienia soku, można po prostu zamrozić. Jeśli akurat nie macie na nią pomysłu, nie robicie dipu, konfitury czy ciasteczek, po prostu schowajcie ją w szczelnie zamykany worek i wstawcie do zamrażalnika. Za jakiś czas być może zachce wam się trochę kombinować w kuchni. Wtedy będziecie mogli sięgnąć po zamrożoną aronię, która nadal będzie doskonale nadawać się do dalszej obróbki.  

Aronia to cudowny owoc! Można zrobić z niej tak wiele, choć często się tego wystrzegamy ze względu na cierpki smak. To nie tylko nalewka i sok, to dużo, dużo więcej.  

Źródło: smaker.pl

Opracowała:  Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimą zadziała jak wehikuł czasu »

Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu »

Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34176

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 611

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 160

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7