Kurczę pieczone, czyli kurczak pieczony w całości na 6 sposobów

Nie ulega wątpliwości, że kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Udka, piersi czy skrzydełka – każdego dnia można wyczarować całkowicie inny posiłek. Idealną opcją na obiad będzie również kurczak pieczony w całości – poznaj różne warianty tego przysmaku i wybierz coś dla siebie!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak wyobrażasz sobie tradycyjny polski obiad? Prawdopodobnie na myśl przychodzą ci aromatyczne zupy, rozpływające się w ustach pierogi, kotlet schabowy w chrupiącej panierce lub kurczak serwowany z rozmaitymi dodatkami. Masz ochotę właśnie na tę ostatnią opcję, ale znudziły ci się już udka, piersi i skrzydełka? Dobrym wyborem dla ciebie będzie kurczak pieczony w całości. Danie w tej formie nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole. Jak je przyrządzić, żeby wyszło idealne? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów! 

Sprawdź także: Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przyrządzić?

Kurczak pieczony w całości w kilku odsłonach 

1. Na butelce 

Kurczak pieczony w całości – na butelce z piwem – to dobry wybór nie tylko dla miłośników tego trunku. Przede wszystkim warto wiedzieć, że pełni on kilka istotnych funkcji – podkreśla smak potrawy, a także nawilża mięso i sprawia, że skóra robi się jeszcze bardziej chrupiąca 

Przygotowanie kurczaka w tej wersji jest niezwykle proste. Poza mięsem potrzebujesz do tego butelki z piwem, oleju lub masła klarowanego, soli, pieprzu oraz ulubionych ziół i przypraw – znakomicie sprawdzi się tutaj granulowany czosnek, słodka papryka lub specjalna przyprawa do kurczaka 

Natrzyj mięso tłuszczem, a następnie posyp je wybranymi przyprawami, nie zapominając o środku. Jeśli nie zależy ci na czasie, warto wstawić je na całą noc do lodówki. Otwórz butelkę z piwem i nadziej na nią kurczaka tak, żeby wystawała w miejscu szyi. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz przez ok. dwie godziny.  

2. W rękawie 

Pieczenie kurczaka w rękawie cieszy się znacznie większą popularnością niż w przypadku wersji z butelką. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – w końcu nie każdy przepada za smakiem czy zapachem chmielowego napoju. Tutaj wystarczy zwykły rękaw do pieczenia, który niemal każdy ma w swojej kuchennej szafce.  

Kurczak pieczony w całości z użyciem rękawa nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Podobnie jak w przypadku poprzednika, należy natrzeć go ulubionymi przyprawami, na jakiś czas odstawić, a następnie włożyć do rękawa. 

Innym sposobem na przyprawienie mięsa jest wsypanie przypraw na dno rękawa, umieszczenie w nim kurczaka, szczelne zamknięcie i kilkukrotne obrócenie, aby dodatki równomiernie się rozprowadziły. Całość piecz przez dwie godziny w ok. 200 stopniach. 

Zobacz: Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ

3. Z masłem czosnkowym pod skórą 

Kurczak z masłem czosnkowym pod skórą? To naprawdę możliwe! Danie w tej wersji jest niezwykle aromatyczne i soczyste, więc zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić je krok po kroku? Wbrew pozorom to nic trudnego!  W skład powyższej potrawy wchodzi kurczak, czosnek, masło, cebula, natka pietruszki, słodka papryka oraz sól i pieprz. Przyda ci się również brytfanka, która zmieści całą tuszę. 

Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest posiekanie czosnku i roztarcie go z solą. Powstałą papkę wymieszaj ze słodką papryką, masłem, posiekaną natką pietruszki oraz solą. Unieś skórę kurczaka od strony kupra w taki sposób, żeby jej nie uszkodzić. Natrzyj mięso przygotowanymi wcześniej przyprawami i dodatkową porcją masła.  

Jeśli chcesz, żeby twój kurczak nie tylko doskonale smakował, ale również zachował swój kształt i dobrze prezentował się na stole, zwiąż go sznurkiem na wysokości nóg i piersi. Pokrój cebulę na plasterki i rozłóż je na dnie brytfanki, a następnie umieść na nich tuszę. Całość piecz w temperaturze 190-200 stopni przez około półtorej godziny.  

4. Na ziemniakach 

Kurczak pieczony w całości – na ziemniakach – to idealna opcja na niedzielny obiad z rodziną. I nie tylko! Doprawione ziemniaki w połączeniu z zarumienioną skórką i soczystym mięsem zachwycą swoim smakiem nawet największych niejadków.  

Po zaopatrzeniu się w niezbędne składniki, tj. przyprawy, olej, ziemniaki i kurczaka, przygotuj marynatę – świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano, słodka papryka oraz specjalna przyprawa do drobiu. Wymieszaj je z olejem i natrzyj mięso zarówno w środku, jak i na zewnątrz.  

Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze części. Dopraw je dowolnymi przyprawami, np. granulowanym czosnkiem i słodką papryką, lub całkowicie pomiń ten krok. Umieść je wraz z kurczakiem w brytfance i piecz w 190 stopniach, do momentu, aż się zarumienią.

Sprawdź także: Sałatki wiosenne — przepisy na zdrowie na talerzu

5. Na warzywach 

Chciałbyś wdrożyć do swojego jadłospisu więcej warzyw i nie wiesz, jak to zrobić, żeby jeszcze bardziej się do nich nie zniechęcić? Postaw na kurczaka pieczonego na warzywach! Potrawa ta zachęca do jedzenia już samym swoim wyglądem i niesamowitym zapachem.  

W przepisie na kurczaka w tym wydaniu możesz uwzględnić dowolne warzywa, zioła i przyprawy. Doskonałym wyborem będzie marchewka, papryka, bataty, cebula, czosnek, rozmaryn, majeranek i wiele innych składników – do wyboru, do koloru!  

Umieść kurczaka w brytfance, nasmaruj go oliwą z oliwek i natrzyj wybranymi przyprawami. Pokrój warzywa na kawałki, skrop je tłuszczem i dopraw wedle uznania. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. 

Przewróć kurczaka na drugą stronę i piecz go przez kolejne pół godziny. Dołóż do niego warzywa i włóż z powrotem do piekarnika na następne 30 minut. Po obróbce termicznej odstaw go na chwilę na bok, żeby mięso „odpoczęło”.  

6. Z farszem  

Kurczak pieczony w całości – z farszem – nie jest tak trudny do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Podobnie jak w poprzednich przepisach, możesz użyć tutaj dowolnych składników – warzyw, ziół, przypraw i innych dodatków.  

Jeśli chcesz, żeby twoje danie było jak najbardziej aromatyczne i sycące, sięgnij po takie produkty, jak pieczarki, cebula, natka pietruszki, słodka papryka, granulowany czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Dobrym wyborem będzie również jabłko i kukurydza.  

Przygotuj kurczaka do pieczenia, natrzyj go marynatą i na jakiś czas odstaw. Pokrój pieczarki na plasterki, a cebulę w kostkę i podsmaż je na patelni. Gdy pieczarki zmiękną, dorzuć na patelnię kukurydzę i pozostałe składniki farszu – kontynuuj smażenie przez kilka minut.  

Gdy farsz będzie gotowy, zacznij nadziewać nim mięso. Musisz zrobić to w taki sposób, aby nadzienie nie wypadło ze środka. Aby tego uniknąć, przebij kurczaka wykałaczkami lub postaw go do góry nogami. Zanim umieścisz go na brytfance, nasmaruj ją tłuszczem. Piecz danie w temperaturze 180-190 stopni przez ok. godzinę. 

Jak upiec kurczaka w całości, żeby nie był suchy? 

Nawet najlepiej doprawione mięso nie zachwyci cię swoim smakiem, jeśli będzie zbyt mało soczyste. Jak upiec kurczaka w całości, żeby nie był suchy? Istnieje kilka sprawdzonych trików, które sprawią, że twoje danie będzie rozpływało się w ustach.  To, czy kurczak po przyrządzeniu jest soczysty, zależy w dużej mierze od jego jakości. Zawsze staraj się kupować mięso w sprawdzonych miejscach, aby mieć pewność, że jest świeże i dobrze przechowywane.  

Nigdy nie spożywaj kurczaka pieczonego w całości zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Odstaw go na kilka minut na bok, aby mięso „odpoczęło” i wchłonęło wszystkie soki. Niezbyt dobrym pomysłem jest nakłuwanie kurczaka podczas obróbki termicznej – w ten sposób pozbawiasz go soków, przyczyniając się do jego wysychania. 

Innym sprawdzonym sposobem na soczyste mięso jest wlanie szklanki wody na dno brytfanki i ułożenie na niej kurczaka. Podczas pieczenia będzie wydzielała się para, która przynajmniej częściowo uchroni potrawę przed wyschnięciem.

1. Pieczony kurczak

 Pieczony kurczak Zobacz przepis

Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak pieczony na butelce

 Kurczak pieczony na butelce Zobacz przepis

Kurczak pieczony na butelce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurczak pieczony na soli

 Kurczak pieczony na soli Zobacz przepis

Kurczak pieczony na soli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak pieczony w ziołach

 Kurczak pieczony w ziołach Zobacz przepis

Kurczak pieczony w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczony kurczak ze śliwkami

 Pieczony kurczak ze śliwkami Zobacz przepis

Pieczony kurczak ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Faszerowany kurczak

 Faszerowany kurczak Zobacz przepis

Faszerowany kurczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak faszerowany na słodko

 Kurczak faszerowany na słodko Zobacz przepis

Kurczak faszerowany na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »

Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »

Czy Polska poradzi sobie bez rosyjskiego gazu? »

Ukraiński Burger w menu McDonald’s. Nietypowa nowość w menu giganta »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 133

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28