Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to dość kaloryczna, „treściwa” zupa, która kojarzy się głównie z sezonem zimowym. Ma jednak swoją wiosenną odmianę! Jest to kapuśniak z młodej kapusty. Oczywiście nie jest kwaśny, jak ten z kwaszonej, ale też zamiast sporej ilości mięsa znajdują się w nim warzywa. Osoby, którym zabraknie tradycyjnego posmaku wędzonki, mogą dodać do wywaru wędzone żeberka.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Obierz warzywa (marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, selera) i ugotuj wraz z żeberkami w około 2 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedź wywar, wcześniej usuwając z niego szumowiny (jeśli był gotowany z żeberkami). Pokrój marchewkę i ziemniaki na mniejsze kawałki. Możesz też obrać żeberka i dodać mięso z powrotem do wywaru. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne (wykorzystaj np. do sałatki).
Pokrój drobno i przesmaż na maśle cebulę. Poszatkuj kapustę. Dodaj cebulę i kapustę do wywaru. Zagotuj. Gotuj przez 10-15 minut (aż kapusta stanie się miękka). Pod koniec gotowania dodaj do wywaru pokrojone pomidory, ugotowane ziemniaki i marchewkę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i pietruszką.