Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty przygotowywany jest na żeberkach. Z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków i wędzonego boczku smakuje wyśmienicie. Przygotuj kapuśniak z naszego przepisu i przekonaj się, że będziesz do niego wracać regularnie.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Opłukane mięso włóż do garnka i wlej 5 szklanek wody. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5-2 godziny (do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości).
Wyjmij mięso i przecedź bulion. Dodaj do niego kiszoną kapustę (nie odciskaj jej z soku) i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez około pół godziny (do miękkości kapusty).
W tym czasie oddziel mięso od kości. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki.
Na patelnię przełóż boczek i zarumień go na średniej mocy palnika. Dodaj kiełbasę, cebulę oraz marchewkę i podsmażaj jeszcze przez około 10 minut.
Do gotującego się bulionu i kapusty dodaj ziemniaki i gotuj całość. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodaj podsmażone mięso i warzywa. Gotuj całość przez około 10 minut, a następnie dodaj mięso z żeberek i pogotuj jeszcze chwilę. Po tym czasie sprawdź smak kapuśniaku. W razie konieczności dodaj do smaku sól i pieprz.