Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z twarogiem stanowią swego rodzaju połączenie kopytek z leniwymi pierogami. To znakomity pomysł na szybki obiad z dostępnych w domu składników. O ile kopytka kojarzą się z sosem mięsnym, a leniwe pierogi – z cukrem i śmietaną, kluski ziemniaczano-serowe będą pyszne zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wariancie. Możesz podać je ze skwarkami albo konfiturą! To danie pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsze dzieci.
...ale pyszny.
Odsłon: 723
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 85
Polecam.
Odsłon: 631
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 368
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 169
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5142
...ale pyszny.
Odsłon: 723
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 85
Polecam.
Odsłon: 631
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 368
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 169
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5142
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać te, które zostały ci z wczorajszego obiadu.
Przestudzone ziemniaki rozgnieć praską razem z twarogiem. Możesz też zmielić je w maszynce do mięsa. Uzyskaną masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną. Jeśli planujesz zrobić kluski na słodko, dodaj nieco cukru. Jeśli podasz je z wytrawnymi dodatkami, dosól do smaku.
Zagniataj na jednolite ciasto, stopniowo, dodając mąkę pszenną. Ciasto ma mieć na tyle zwartą konsystencję, by nie kleiło się do noża podczas krojenia. Im mniej mąki dodasz, tym bardziej delikatne będą kluski. Jeśli wolisz twardsze, bardziej zwarte, dodaj więcej mąki niż w przepisie.
Uformuj wałki z ciasta (o średnicy około 4-5 cm) na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój na 2-centymetrowe odcinki. Kluski wrzucaj partiami do garnka z gotującą się wodą. Po około 2 minutach – gdy wypłyną na powierzchnię - wyłów łyżką cedzakową. Podawaj z wybranymi dodatkami.