
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
09 grudnia 2009
zeby karp nie smakowal mułem warto go pomoczyc w w odzie z cytrynka ,potem dobrze nasolic i jeszcze skropic sokiem z cytryny,wiem ze taki zamulony to moze zepsuc smak ja np.raz jadłam takiego pstrąga ale się nie zniechęciłam. Karpi absolutnie nie czuć mułem tak samych z siebie to wina tego ze przed wybraniem ze stawu spuszcza sie wode do minimum i sie wtedy tego mułu" opiją"teraz kupowane karpie z wiekszych hodowli sa z betonowych zbiornikow wiec problem z głowy.My własnie dzis wybraliśmy rybki z naszego stawu siatka i będa pyszniutkie swojskie bez mułu.
12 grudnia 2009
U mnie w domu karp byl krojony na dzwonki,solony a pozniej na dwa dni byl zostawiany w zimnym miejscu posypany marchewka.dzieki marchewce nie czuc tego szlamu.uwielbiam karpia,zupke z karpia,w galarecie.moj maz niestety nie lubi karpia,zadnej ryby ktora ma osci ;) od razu odsuwa talerz ;)
13 grudnia 2009
Żeby sytuacja była jasna, karp nie jest rodzimą rybą w Polskich wodach, został sprowadzony z Azji.
Karp hodowany był przy klasztorach jako mało wymagająca ryba, z łatwością rozmnażająca się w hodowli, o dużych przyrostach masy, był też mało podatny na choroby (czyli to co wytrzyma podróż i da się rozmnożyć po dotarciu na miejsce).
Karp jest praktycznie wszystkożerny (nasiona, gotowane warzywa, glony, owoce,dżdżownice, owady, roślinność rosnącą w bezpośrednim kontakcie ze zbiornikiem w którym żyje a w skrajnych przypadkach nawet małe rybki) , osobiście nazwał bym go nawet wodną świnią, największe sztuki mają ponad 30kg,
Karp z typowej hodowli karmiony jest peletem, (paszą-granulatem w którego skład wchodzą odpady rybne, i zielsko, jest to typowy rozpychacz po którym ryba tyje jak tucznik) hodowca nie czeka aż ryba naturalnie urośnie, dla tego bardzo często mięso karpia jest nie smaczne, jeśli będziecie mieli do wyboru karpia z hodowli/karpia z odłowów rybackich, weźcie tego z odłowów, gwarantuje 100% lepszy smak i jakość.
Pozdrawiam
Na skróty