Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej i austriackiej, szczególnie doceniane w południowych Niemczech. Nieco przypomina naszą sałatkę jarzynową, ale zdecydowanie ma mniej składników. Są one natomiast przyrządzone w sposób wyjątkowy, który podkręca smak każdego z nich. Całość dopełnia sos z dodatkiem musztardy, która zapewnia pikanterii całemu daniu. Ta sałatka to idealne połączenie smaków: słodkiego, ostrego i słonego.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 151
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 151
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski sałatkowej. Ogórka konserwowego pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków.
Na patelni podsmaż boczek do całkowitego wytopienia tłuszczu. Odłóż go na bok, a na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę przełóż do miski z sałatką. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sól i pieprz, a następnie zalej przygotowanym sosem sałatkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do ziemniaków.
Całą zawartość miski starannie wymieszaj. Na koniec udekoruj wierzch sałatki odłożonym wcześniej boczkiem. Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno drugiego dnia.