Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chinkali to rewelacyjne, gruzińskie pierożki z aromatycznym, mięsnym farszem. Jeśli do tej pory ich nie jadłeś, koniecznie postaraj się szybko nadrobić zaległości
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 313
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 443
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 400
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 273
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 313
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 443
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 400
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 273
Składniki
Mięso, posiekaną natkę, pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj w misce. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu i dodaj do farszu. Przypraw całość pieprzem i solą.
Z podanych składników na ciasto zagnieć masę. Konsystencją powinno przypominać nasze tradycyjne ciasto na pierogi. Przykryj ciasto folią i odstaw na bok na kilkanaście minut.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej lekko mąką. Wykrój okręgi, np. za pomocą dużego kubka. Dodaj łyżkę farszu do każdego pierożka. Chinkali "składaj" tworząc coś a'la sakiewkę (zawijaj w harmonijkę). Końcówkę dociśnij i wykręć.
Pierożki chinkali gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzaj łyżką cedzakową. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj zieleniną.
Czy wiesz, jak jeść chinkali? Złap za ogonek, odwróć do góry nogami i ugryź ciasto. Wypij rosołek ze środka i zjedz pierożek. Pychotka!