Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki mirabelki mają wysokie walory smakowe i są bogate w witaminy, dlatego idealnie nadają się na przetwory: kompoty, dżemy, konfitury i nalewki. Najlepsze do konfitur nadają się mirabelki dojrzałe i miękkie, których pestki łatwo da się wyjąć. Do dżemu możesz użyć żółtych mirabelek lub ciemnych albo je pomieszać. Jeśli preferujesz bardziej aromatyczne konfitury, dodaj do gotowanych owoców laskę wanilii.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 20
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 289
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 20
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 289
Składniki
Umyj śliwki, przekrawaj na pół i usuwaj pestki. Przełóż owoce do garnka z grubym dnem, wlej wodę i sok z cytryny, zasyp cukrem i włóż rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewaj mirabelki, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy owocowa masa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przed około 40-60 minut, aż dżem stanie się gęsty. W tym momencie możesz wyłączyć gaz i przetrzeć mirabelki przez sitko lub zostawić ze skórką – to już zależy od twoich preferencji.
Wyjmij wanilię, wsyp żelfix i gotuj jeszcze kilka minut. Gorącym dżemem napełniaj czyste, wyparzone słoiczki, mocno zakręcaj i postaw do góry dnem na ręczniku do wystudzenia. Tak przygotowany dżem mirabelkowy możesz przechowywać przez całą zimę.