Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty przepis na niebiański smakołyk.
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 205
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 205
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Składniki
Płatki róży zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie ucieramy w makutrze. Robimy to do skutku, dopóki cukier nie będzie idealnie roztarty. Utartą konfiturę przekładamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Ja swojej róży tym razem nie pasteryzowałam.
Poprzednim razem roztartą konfiturę przełożyłam do rondelka, szybko zagotowałam i w słoiczkach zamykałam na gorąco. Niestety nie jestem w stanie obiektywnie i na podstawie obserwacji stwierdzić, która z nich ma "dłuższy termin" przydatności do spożycia, ponieważ moje konfitury znikają zjedzone lub rozszabrowane przez przyjaciół w mgnieniu oka.
W wersji dla leniwych: można użyć cukru pudru i wszystko zmiksować w blenderze, ale to taka trochę profanacja ;)