Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety rybne to specjał, do którego nie trzeba przekonywać wielbicieli pstrąga czy dorsza. Mięsożercy, którzy mają do ryb sceptyczny stosunek, z pewnością chętniej sięgną po takie danie niż po kawałek ugrillowanego fileta. Warto spróbować – ryby są pełne cennych dla zdrowia składników. I smaku! By się o tym przekonać, wykorzystaj świeżą rybę (nie mrożoną). Kotlety będą nie tylko smaczniejsze, ale i łatwiej uzyskasz ich pożądaną konsystencję.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 255
Polecam.
Odsłon: 740
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36262
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 415
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 255
Polecam.
Odsłon: 740
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36262
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 415
Składniki
Oczyść filety rybne ze skóry i ości. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o średnich oczkach. Podziel bułkę na mniejsze części i namocz w wywarze. Możesz też namoczyć ją w mleku lub wodzie, ale wywar doda aromatu kotletom. Posiekaj drobno cebulę i koperek. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce zmieloną rybę, lekko odciśniętą z nadmiaru wywaru bułkę, cebulę, koperek i rozkłócone jajko. Dopraw skórką z cytryny, pieprzem i solą. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
Uformuj z masy rybnej niewielkie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Obsmaż na maśle klarowanym na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron. Opcjonalnie możesz ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić na około 15 minut do nagrzanego do 150°C piekarnika – będą mniej kaloryczne.
Kotlety rybne możesz zjeść tak, jak mięsne – z porcją ziemniaków i surówką albo np. jako wkładkę do burgera.