Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jogurtu greckiego najlepiej smakują ciepłe, świeżo usmażone, wraz z dodatkiem świeżych owoców. Mają lekko kwaśny smak, ale są pyszne i puszyste. Idealnie sprawdzą się na miły początek dnia, a także jako słodki dodatek do obiadu czy w ramach kolacji.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
W wysokim naczyniu zmiksuj krótko jogurt wraz z jajkami. Możesz to zrobić z pomocą blendera lub klasycznej trzepaczki. Dodawaj partiami mąkę, wciąż mieszając masę. Wsyp proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj.
Do masy wlej też tłuszcz. Krótko zmiksuj, aby połączyć składniki, a ciasto było gładkie i jednolite. Odstaw ciasto na placki z jogurtu greckiego na 10 minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej dużą patelnię. Łyżką nakładaj ciasto, nie musisz używać dodatkowej ilości tłuszczu. Na jednej patelni powinno zmieścić się około 3-4 placków. Smaż z jednej i z drugiej strony na średniej mocy palnika aż się zarumienią. Placki z jogurtu greckiego świetnie smakują ze świeżymi owocami, konfiturą lub twarogiem półtłustym. Podawać je możesz także z miodem.