Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Składniki
Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku.
Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.
Startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.
Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek.
Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!