Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną Stefankę przygotowuje się na biszkoptach, jednak w tym wypadku jest to szybka Stefanka na herbatnikach o pysznie, czekoladowo-śliwkowym smaku. Skuś się na to ciasto, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub zaprosiłaś przyjaciółkę na kawę. Przysmak najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 81
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 81
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Ok. 700 ml mleka wlej do garnka, następnie dodaj cukier i pokruszone czekolady. Podgrzewaj i mieszaj do rozpuszczenia. Do miseczki wlej pozostałe mleko, dodaj kakao, mąkę pszenną i rum. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj intensywnie, aż powstanie budyń. Krem czekoladowy zostaw do przestygnięcia (temperatura pokojowa).
Blaszkę o wymiarach 23 × 33 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę herbatników, na niej wyłóż porcję kremu czekoladowego i łyżkę dżemu śliwkowego (równomiernie rozprowadź). Możesz też zmieszać konfiturę z czekoladową masą, by przekładanie ciasta było wygodniejsze. Na warstwie kremu ułóż kolejny poziom herbatników i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Górną warstwą powinny być herbatniki. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Miękkie masło, cukier, kakao i wodę umieść w rondelku i cały czas mieszając, zagotuj. Wylej polewę na wierzch ciasta i ponownie włóż do lodówki.