Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku.
Forma 28 cm x 26 cm
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 40-45 min. Zimny biszkopt wyjąć z formy, zdjąć skórkę i przeciąć na dwa blaty. Jeden blat ponownie umieścić w formie.
Masa czekoladowa: Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać 200 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i zagotować. Do drugiego naczynia wlać resztę mleka, czyli 250 ml, dodać 2 budynie i wymieszać. Czekoladę połamać w kostki. Gdy masło i cukier rozpuściły się, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, mieszać i poczekać aż się rozpuści. Ponownie włączyć palnik i wlać drugą część mleka (tą z budyniami). Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt w formie. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Odstawić do ostygnięcia.
Dekoracja: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać, wymieszane ze sobą, cukier puder i kakao. Kakaową śmietaną udekorować ciasto.