Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób karp to obowiązkowa ryba na świątecznym stole. Niestety, smażenie karpia w wigilię może być kłopotliwe i pracochłonne. Lepszym rozwiązaniem będzie karp pieczony w piekarniku w całości. Smakuje doskonale, a roboty jest z nim o wiele mniej.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Składniki
Suszone grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw tak na około godzinę. Przelej do rondelka albo małego garnka, zagotuj. Następnie pozostaw do ostudzenia i posiekaj na drobniejsze części. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj grzyby i podsmaż całość krótko. Masło roztop i odstaw. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski. Dołóż cebulę z grzybami, a także żółtka. Całą masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Teraz przygotuj karpia. Powinien być umyty, osuszony i mieć nacięcie wzdłuż brzucha aż do podstawy głowy. Z każdej strony posól go i popieprz, a następnie skrop sokiem z cytryny. Napełnij karpia przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Polej stopionym masłem.
Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przed końcem podlej go śmietanką. Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.