Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na placki z kapusty pekińskiej pochodzi z kuchni japońskiej i w tym języku oznacza „smaż, to co lubisz”. Nazwa zdecydowanie pasuje do formy tej szybkiej do przygotowania przekąski. Placki z kapusty pekińskiej to świetny sposób na wykorzystanie resztek kapusty pekińskiej po wykonanej surówce. Placki wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a najlepiej smakują podawane ze śmietaną, sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 53
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1913
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 53
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1913
Składniki
Obierz i drobno pokrój cebulkę. Wbij jajka od miski i ubij, dolej sos sojowy i 2 łyżki oleju sezamowego. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską, cebulkę, obraną i startą na tarce marchewkę, posiekany szczypiorek oraz mąkę. Ponownie wymieszaj, aby powstało gęste ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, a jeśli za gęsta, dolej łyżkę mleka.
Na mocno rozgrzaną patelnię, polaną tłuszczem wykładaj porcję ciasta, spłaszczaj i smaż placki na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone placki wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Możesz podawać na ciepło lub zimno, maczane lub polane ulubionym sosem. Placki z kapusty pekińskiej przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamroź, by przedłużyć ich trwałość.