Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos w stylu marokańskim z dodatkiem baraniny i pikantnych przypraw. Danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkim pomidorom, pieczonej papryce oraz cebuli. Natomiast wędzony boczek oraz czerwone wino odpowiada za niepowtarzalny aromat potrawy. Taki bigos doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis inspirowany bigosem marokańskim Magdy Gessler.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 228
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 65
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 686
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 228
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 65
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 686
Składniki
Paprykę i pomidory umyj, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w mniejsze kawałki, a następnie upiecz w piekarniku przez około 25 minut.
W międzyczasie baraninę pokrój w mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i wstępnie obsmaż, z każdej strony.
Dodaj wino oraz dwie szklanki gorącego bulionu, całość gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, dodaj wszystkie przyprawy oraz odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Pamiętaj, że wodę po kapuście możesz jeszcze wykorzystać, bo zawiera cenne witaminy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Dołóż pokrojony i przesmażony na patelni wędzony boczek, gotuj przez kolejne pół godziny. Pod koniec dodaj upieczone i pokrojone pomidory i paprykę, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś całość przez kilka minut.