Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Prosta, szybka i smaczna. Możemy ją wzbogacić o dodatek szynki, kurczaka lub wędzonego boczku. Poniżej przedstawiamy przepis na wegetariańską wersję tego dania.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 203
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 203
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Składniki
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z roztopionym klarowanym masłem. W trakcie smażenia na patelnię przełóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki. Następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez kilka minut aż zmięknie. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
Do naczynia żaroodpornego przerzuć ugotowany makaron. Dodaj podsmażone warzywa, pomidorki i starty żółty ser, składniki wymieszaj. Zapiekankę makaronową z cukinią zalej śmietanką i odpraw solą oraz pieprzem. Dla podkręcenia smaku możesz doprawić ją również ulubionymi ziołami lub słodką i ostrą papryką.
Zapiekankę z cukinii i makaronu wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz zapiekankę przez kolejne 10 minut. Po tym czasie danie będzie gotowe nakładania na talerze i jedzenia. Smacznego!