Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna przekąską na imprezowy stół. Calzone czyli pizza w formie pieroga to klasyczne, włoskie danie. Jedno z tych dań, które jako pierwsze znika ze stołu.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sos pomidorowy: Składniki sosu połączyć i odstawić do przegryzienia. Nadzienie: Mozzarellę i parmezan połączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę oraz szynkę pokroić w większą kostkę. Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki (lub pucharka do lodów) wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać cebulę, paprykę, szynkę oraz ser. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić za pomocą widelca. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem. Smacznego!