Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jaki sposób przygotować piernik Magdy Gessler? Słynna restauratorka zwraca uwagę na wiele szczegółów, dzięki którym to świąteczne ciasto będzie chlubą każdej gospodyni
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
W rondelku zagotuj miód, cynamon, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj kilkanaście minut na wolnym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Pianę z białek wraz z odrobiną soli ubij na sztywno. Dodaj do niej wystudzoną masę. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną wraz z kakao o proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę z białkami wraz z produktami sypkimi aż do połączenia składników. Wmieszaj posiekane drobno orzechy wraz ze skórką pomarańczową.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę połam na kawałki i połącz z gorącą podgrzaną śmietanką. Wymieszaj, aby mieć gładką masę. Kiedy piernik się ostudzi, przekrój go i wyłóż powidła śliwkowe. Złóż ciasto, udekoruj polewą czekoladową. Opcjonalnie możesz posypać skórką pomarańczową.