Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona. Można wykorzystać ją do zrobienia drinków lub pysznych tortów i deserów. Jest gotowa do spożycia po tygodniu od momentu przelania jej do butelek. Zobaczcie, jak ją zrobić samodzielnie!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, wycieramy do sucha i obieramy cieniutko ze skórki (do tego celu najlepiej wykorzystać obieraczkę). Do zrobienia nalewki będziemy potrzebowali jedynie żółtej skórki z cytryn bez białego miąższu.
Skórki z cytryn przekładamy do dużego słoika. Zalewamy je spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na okres dwóch tygodni.
Po upływie dwóch tygodni gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotową mieszankę studzimy, następnie przelewamy do słoika ze skórkami i spirytusem. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na kolejny tydzień w zaciemnione miejsce. Od czasu to czasu potrząsamy słoikiem lub mieszamy jego zawartość.
Po tygodniu filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy ją do butelek. Odstawiamy na kilka dni. Limoncello najlepiej smakuje schłodzone. Skórki z cytryn możemy wykorzystać do przygotowania orzeźwiającej lemoniady lub konfitury cytrynowej z miodem.