Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34418
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34418
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Składniki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcedzić z wody przez gazę lub na sitku. Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść jednolite ciasto. Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki. Usmażone skwarki przełożyć do oddzielnego naczynia a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek. W garnku zagotować wodę, dodać ½ łyżki soli. Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić. Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem. Smacznego :-)