Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi, które zawsze się udaje, jest elastyczne, łatwo się wałkuje i dobrze się lepi. Nawet początkująca gospodyni sobie z nim poradzi.
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 161
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 161
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Składniki
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie na stolnicy do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli ciasto jest trochę za luźne podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
Wałkujemy ciasto. Ciasto na wrzątku jest elastyczne, łatwo się wałkuje i nie przywiera do stolnicy w trakcie wałkowania.
Możemy do ciasta dodać zamiast oleju 2 łyżki miękkiego masła. Możemy również wbić jedno żółtko, ale nie jest to konieczne. Z tej porcji mąki wychodzi 45 - 50 krążków o średnicy 7 centymetrów. Jeśli chcemy ulepić więcej pierogów podwajamy proporcje składników.