Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miód to w kuchni siostry Anastazji stały bywalec. Używa go do słodzenia herbat i kompotów, do pieczenia ciasteczek, a także jako element marynat. Miód w marynowanej papryce powoduje, że staje się łagodniejsza i nabiera charakterystycznego smaku. Jeśli choć raz przygotujesz marynowaną paprykę z miodem, będziesz ją konserwować tylko w ten sposób i nie wrócisz już do starych przepisów. Do przygotowania marynaty użyj miodu lipowego lub wielokwiatowego.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1318
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1318
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Składniki
Przygotuj zalewę. W dużym garnku zagotuj wodę, cukier, miód oraz ocet i zostaw do ostygnięcia.
Umyj papryki, wytnij gniazda nasienne i przekrój każdą na 4-5 części. Do każdego słoiczka wsyp przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i łyżeczkę oliwy. Ciasno układaj fragmenty papryki, zalej zalewą i mocno zakręć słoiki.
Pasteryzuj paprykę przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody, dzięki czemu warzywo nadal pozostanie chrupiące. Jeśli preferujesz miększe papryki, zwiększ czas pasteryzacji do 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka, ustaw do góry dnem i pozwól wystygnąć. Papryka potrzebuje kilku dni, aby przejść smakiem marynaty, a później nadaje się do jedzenia. Słoiki przez zimę przechowuj w spiżarce.