Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki krokodylki są obowiązkową pozycją na każdym większym wydarzeniu rodzinnym, imprezie ze znajomymi czy grillu. W wersji klasycznej są to korniszony w dość mocno pikantnej zalewie chili. Z powodzeniem można jednak użyć także zwykłych ogórków gruntowych. Skąd nazwa krokodylki? Może właśnie ze względu na pikantność. Może swoim wyglądem przypominają krokodyli ogon. Z pewnością jednak wiadomo, że są przepyszne!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Z danej ilości składników wychodzi ok. 10 słoików ogórków krokodylków. Słoiki wysterylizuj. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki po kwiatach. Podziel je wzdłuż na ćwiartki. Następnie posyp je 2 łyżeczkami soli, a po 4 godzinach odciśnij z nadmiaru soku i przejdź do kolejnego kroku tego przepisu.
Papryczki oczyść z gniazd nasiennych i podziel na połowy. Do słoików ciasno upychaj ogórki i po ząbku czosnku oraz połowie papryczki. W garnku przygotuj zalewę. Przełóż wszystkie składniki zalewy i krótko zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Ogórki krokodylki zalewaj zimną zalewą, a następnie zakręć słoiki. Przełóż je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Ogórki krokodylki są gotowe już po tygodniu leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu.