Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to prawdziwy rarytas dla wielbicieli wyrazistych smaków. Taki przysmak warto przygotować latem ze świeżych ogórków gruntowych i cieszyć się nim całą zimę. Pikantne ogórki są oryginalnym dodatkiem do kanapek czy sałatek, świetnie komponują się z daniami mięsnymi, a amatorzy mocnych trunków z pewnością docenią taką przekąskę do kieliszka wódki.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22908
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 411
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 231
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 176
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22908
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 411
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 231
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 176
Składniki
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Gałązki kopru podziel na małe kawałki. Ogórki umyj i odetnij z nich końcówki. Jeśli chcesz, by były bardziej pikantne, pokrój je w słupki (wzdłuż, na cztery części). Podobnie postąp z papryczkami. Możesz włożyć je do słoików w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Zachowaj przy tym gniazda nasienne, jeśli ogórki maja być naprawdę ostre.
Ułóż ogórki w starannie wyparzonych słoikach. Pomiędzy nie powkładaj papryczki, kawałki kopru, całe ząbki czosnku. Zasyp pieprzem.
W rondelku zagotuj wodę z octem doprawioną solą i cukrem. Zalej wrzątkiem ogórki i szczelnie zakręć słoiki. Ustaw je na pół godziny do góry dnem. Następnie ustaw słoiki w dużym garnku (tak, by nie stykały się ze sobą) i zalej gorąca wodą. Zagotuj ją na wolnym ogniu.
Po pasteryzacji odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce.