Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi pieczone z boczkiem to ciekawy pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę do niedzielnego obiadu. Całe danie wymaga tylko 3 składników. Jest naturalnie słone, dzięki wędzonemu boczkowi. Wytapiający się tłuszcz umożliwia piękne podpieczenie i zrumienienie szparagów. Choć z pewnością nie jest to najmniej dietetyczna przekąska, to warto jej spróbować! Twoi goście poproszą o więcej!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 217
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 437
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 217
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 437
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Składniki
Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde i żyłowate końcówki. Plasterki boczku oprósz pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej szparagi na 2 minuty. Wyjmij je po tym czasie i opłucz pod zimną wodą. Osusz ponownie papierowym ręcznikiem.
Każdego szparaga bardzo ciasno owiń plasterkiem boczku. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szparagi pieczone z boczkiem powinny się ładnie przyrumienić, a tłuszcz wytopić. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut. Podawaj na ciepło.