Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Prawdziwy, dobry pasztet nie może być jak glina – ma być pulchny i puszysty jak krem” twierdzi znana polska restauratorka. W tym celu trzeba nie tylko użyć najwyższej jakości składników, ale też pieczołowicie je połączyć. Przygotuj na święta pyszny, wilgotny, bajecznie kremowy pasztet wielkanocny Magdy Gessler!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Namocz grzyby co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Obierz i pokrój na kawałki włoszczyznę. Mięso obsmaż na smalcu tak, by się zarumieniło (krótko, na dużym ogniu).
Obsmażone mięso, grzyby, włoszczyznę, a także ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk) przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Duś je na małym ogniu do miękkości.
Dodaj do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze kwadrans. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Bułki namocz w wywarze z mięsa.
Wszystkie składniki zmiel starannie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Dodaj do nich żółtka, śmietanę i wyrób na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą, uprzednio dodając sól, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Przełóż masę do natłuszczonych i przyprószonych bułką tartą foremek keksowych. Dla uzyskania na wielkanocnym stole spektakularnego efektu możesz zatopić w masie kilka ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek jajek.
Piecz wielkanocny pasztet Magdy Gessler w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 90 minut.