Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemalże smak mojego dzieciństwa. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Ciasto jest na bazie kefiru i bez jajek.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
Składniki
Wychodzi kilkanaście bułek. Owoce kandyzowane zalać na 15 minut gorącą wodą , odcedzić. Ciasto. Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem. Lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Następnie dolewamy olej. Wyrabiamy, by ciasto było miękkie i elastyczne. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części z każdej formujemy prostokąt o grubości do centymetra. Całą powierzchnię posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Potem rozsypujemy bakalie , skórkę i owoce kandyzowane.
Wzdłuż dłuższego brzegu zwijamy ciasto jak na roladę. Kroimy na ok. 4-5 centymetrowe części. Każdą część lekko spłaszczamy dłonią. Bułki przekładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po 20 minutach bułki pieczemy w 180 C przez około 15 minut. Polewa. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny, studzimy. Polewą smarujemy ciepłe ale nie gorące bułki.