Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z czerwonej kapusty to często obowiązkowy klasyk jako element obiadowego dania. Kapuście zawsze towarzyszy marchewka, ale reszta składników zależy już od fantazji gospodyni. W tym przypadku surówkę wyróżnia oryginalny sos, który kwaskowością kontrastuje ze słodkością warzyw. Jeśli nie przepadasz za cięższym wykończeniem surówek, zamień majonez i jogurt na oliwę z oliwek, a resztę składników sosu pozostaw bez zmian. Surówka świetnie smakuje samodzielnie, choć bardzo polubi się na kanapkach z szarpanym kurczakiem z grilla.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Wyjmij z kapusty głąb i inne, twarde części. Zetrzyj kapustę na szatkownicy lub pokrój ostrym nożem. Przełóż kapustę do miski, posól, przemieszaj i odstaw na 15 minut, żeby zmiękła. Jeśli kapusta puści sok, odsącz ją z powstałego płynu.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i poszatkuj w drobną kostkę. Zmieszaj warzywa.
Wykonaj dressing. Wyciśnij sok z cytryny i przeciśnij czosnek przez praskę. W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę lub chrzan, sok z cytryny, czosnek, cukier, sól oraz pieprz. Polej warzywa dressingiem i dobrze wymieszaj. Odstaw przynajmniej na 15 minut, aby smaki się przegryzły.