Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świątecznie pierniczki, którymi będzie się zajadała cała wasza rodzina. Zawsze rozchodzą się w ekspresowym tempie. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Pierniczki wykonane według tego przepisu nadają się do jedzenia tuż po upieczeniu. Można je jednak przygotować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby przed samymi świętami skupić się na innych bożonarodzeniowych potrawach i smakołykach.
foremki do wycinania pierniczków
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 57
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 31
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 57
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 31
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie.
Miód podgrzewamy w mikrofali, ciepły przelewamy do mąki. Składniki mieszamy ze sobą łyżką.
Mleko i masło również podgrzewamy w mikrofali. Ciepłe dodajemy do mąki z miodem. Składniki ponownie mieszamy. Następnie do ciasta wbijamy jajka, dodajemy: cukier, sodę, przyprawy i kakao. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty przy użyciu foremek.
Pierniczki pieczemy partiami w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 10 minut każda.
Upieczone i przestudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.