Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś mięsożercą, śmiało sięgającym po innowacyjne rozwiązania, karkówka w coli z pewnością cię zainteresuje. Sukces dania polega na ciekawej marynacie, a mięso wychodzi miękkie i soczyste. Karkówkę możesz podać jako danie obiadowe lub na zimno, używając plasterków mięsa na kanapki.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Składniki
Mięso opłucz i osusz, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj miód, suszone zioła, olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, colę, po czym polej i natrzyj powstałą marynatą karkówkę. Dołóż goździki, zamknij naczynie i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Piecz mięso około 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 160°C i trzymaj w piecu jeszcze 3 godziny. Do godzinę możesz ostrożnie (po zdjęciu pokrywy) polewać karkówkę sosem.
Po upieczeniu przelej sos do garnka, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, by nie było grudek. Polej mięso powstałym sosem. Karkówkę możesz podawać na ciepło lub na zimno jako domową wędlinę.