Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem. Do jego przygotowania można użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulion przelewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy marchew i gotujemy al dente, później dodajemy groszek, by się nie rozgotował (bulion powinien przykryć warzywa). Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i warzywami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody. Sos, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto. Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min.