Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto, aby było smaczne, szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe. Jajka w cieście francuskim nie zajmą ci dużo czasu, a wykonując większą porcję, uzyskasz pyszne, pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jeśli nie lubisz mocno ściętych jajek, za to uwielbiasz rozpływające się żółtko, wbij jajko do tostu w połowie czasu jego pieczenia. Zaproponowany przez nas przepis możesz dowolnie modyfikować. Zamiast wbijać całe jajka, roztrzep je za pomocą widelca i wymieszaj z pokrojoną papryką oraz pomidorem. Zamiast sera żółtego dodaj ser pleśniowy, znakomicie komponuje się z jajkami.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32549
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 909
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32549
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 909
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij je na 8 równych kawałków. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą. Ułóż każdy kwadrat ciasta w natłuszczonej foremce do muffinek lub kokilce.
Na fragmentach ciasta francuskiego ułóż po plasterku szynki lub boczku. Równomiernie posyp drobno startym serem, pozostawiając miejsca (wgłębienie) na wbicie jajka. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
Po tym czasie wyjmij blaszkę, grzbietem łyżki lekko wgnieć środek ciasta i wbij jajko w każde zagłębienie. Dopraw solą i mielonym, czarnym pieprzem.
Ponownie wstaw do pieca na około 10 minut, aż białka jajek się zetną, a ciasto będzie złociste. Wyjmij jajka w cieśnie z piekarnika, udekoruj kiełkami lub szczypiorkiem i od razu podawaj.