Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową. Mięso jest delikatne, o wyraźnym smaku i zapachu ziół, z nutką słodkości miodu oraz aromatem czosnku.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 238
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 471
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 238
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 471
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia się składników.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek. Posypujemy ją bardzo delikatnie solą himalajską i obficie świeżo zmielonym pieprzem. Następnie do małej miseczki dodajemy 2 łyżki przygotowanej marynaty i dodajemy do niej tymianek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy, a powstałą papką nacieramy polędwiczkę. Mięso układamy do naczynia i zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy na kilka godzin dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*. * Najlepiej zrobić to wieczorem, a mięso wstawić na noc do lodówki.
Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika, obsmażamy ją na patelni po około 4 - 5 minut z każdej strony. Następnie mięso (wraz z marynatą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut. Polędwiczkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to kasza bulgur gotowana z dodatkiem masła i kurkumy, podana ze świeżą pietruszką oraz sałatą w lekkim sosie jogurtowym. Życzę smacznego! :)