Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidorki koktajlowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych i aromatycznych warzyw. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, szczególnie makaronowych lub ryżowych. Mogą stanowić urozmaicenie przystawek, desek serów i wędlin. Bardzo ciekawym zastosowaniem jest także użycie pomidorków w koktajlach czy drinkach.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 526
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 526
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Składniki
Wysterylizuj dwa słoiki półlitrowe. Pomidory umyj i osusz. Usuń wszystkie końcówki gałązek i łodyg. Wykałaczką przebij każdego pomidorka na wylot. Do każdego słoika włóż po mniej więcej taką samą liczbę pomidorków.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Dołóż po takiej samej liczbie kawałków czosnku. Włóż też po gałązce rozmarynu i kwiecie kopru.
Do rondelka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier, sól, czarny pieprz i paprykę. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Zalej płynem pomidorki, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca na wierzchu. Mocno zakręć. Kiszone pomidorki koktajlowe są gotowe do spożycia po dwóch dniach leżakowania, kiedy smaki się połączą. Przechowuj je w lodówce do dwóch miesięcy.