Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy warto przetwarzać pomidory koktajlowe? Przetwory na zimę najczęściej robimy z warzyw i owoców, które poza sezonem są niedostępne lub trafiają na sklepowe półki z importu. Nie inaczej jest z pomidorami koktajlowymi. W odróżnieniu od innych, którym daleko do walorów świeżo zebranych nowalijek, te akurat są łatwo dostępne i smakowite przez cały rok. Nic jednak nie może się równać ze zbiorami z własnego ogródka (lub innego pewnego źródła). Miło jest zachować wyjątkowy smak i aromat na długie zimowe miesiące! Oto przykładowy sposób.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Obierz czosnek. Zioła podziel na listki, a łodyżki koperku porozdzielaj na mniejsze kawałki. Pomidory umyj i ułóż warstwami w starannie wyparzonych słoikach (o łącznej pojemności około 2 l), przekładając kolejne warstwy listkami świeżych ziół, koperkiem, liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i pojedynczymi ząbkami czosnku.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem. Zalej nią pomidorki i szczelnie zakręć słoiki. Odstaw na pół godziny, ustawione do góry dnem (na zakrętkach). Następnie ułóż słoiki w dużym garnku, zalej wodą o temperaturze zbliżonej w tej w słoikach i zagotuj ją na wolnym ogniu. Zapasteryzowane pomidorki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Wykorzystuj je zimą jako dodatek do sałatek, kanapek lub samodzielną przekąskę.