Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś z mojej strony propozycja dla mięsożerców czyli pieczone żeberka w dość nie typowej marynacie na bazie whisky. Uważam, że każdy mężczyzna będzie zadowolony z takiego dania ale też nie jedna kobieta doceni te smaki.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Pieczone żeberka będą przygotowywać się dłużej niż większość moich potraw, które znalazły się na moim blogu. A to za sprawą procesu marynowania, który potrwa dość długo ale dzięki temu smaku żeberek nie zapomnicie na długo
Zaczynamy od marynaty: czosnek kroimy w plastry a cebulę w drobną kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Żeberka nacieramy przygotowaną marynatą i układamy do miski ( zalewając je resztą marynaty ). Zawijamy wszystko szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin ( uważam, że minimalny czas marynowania to przynajmniej noc spędzona przez żeberka w lodówce ). Gdy ten czas minie wyciągamy żeberka na godzinę przed pieczeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 2 godziny. Przez 1.5 godziny z przykrywką a na ostatnie 30 minut ściągamy przykrywkę z naczynia. I nasze pieczone żeberka gotowe. Smacznego !
Tak przygotowane żeberka możecie podać z kilkoma dodatkami takimi jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy ugotowane ziemniaki to już zależy do Was. Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało. A może Wy macie jakieś nietypowe marynaty lub pomysł na żeberka? Jeżeli tak to podzielcie się bo nie urywam, że żeberka w każdej postaci to jedno z moich ulubionych dań.