Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 677
Szybka i smaczna
Odsłon: 11240
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 285
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 677
Szybka i smaczna
Odsłon: 11240
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 285
Składniki
Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski Wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, sól, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczamy dłonią , aby bułki nie były zbyt wyrośnięte do góry. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!