Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zwolennikiem delikatnych, puszystych ciast, ten przepis jest dla ciebie. Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, więc gwarantujemy, że puszysta rolada z truskawkami będzie plackiem, które na stałe wejdzie do menu. Ciasto idealne na weekend i do popołudniowej kawy.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej prze sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki, przełóż na ścierkę posypaną delikatnie cukrem pudrem. Odwróć ciasto wierzchem do dołu, zwiń delikatnie razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksuj, druga połowę pokrój na kawałki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do mascarpone dodaj zmiksowane truskawki, cukier puder oraz pokrojone truskawki oraz żelatynę (przed dodaniem podgrzej ja w kąpieli wodnej, by była płynna). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z truskawkową masą.
Delikatnie rozwiń biszkopt, wyłóż na ciasto truskawkową masę i ponownie z zwiń ciasto. Truskawkową roladę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować truskawkami.