Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree ziemniaczane to jeden z najbardziej lubianych dodatków do każdego obiadu. Niewiele osób wyobraża sobie mielonego bez takiej właśnie formy podania ziemniaków. Kluczem do prawdziwego i niezapomnianego smaku puree jest dodanie odrobiny masła i śmietany. Nie może też zabraknąć odpowiedniej ilości soli oraz szczypty czarnego pieprzu. Dobrze ubite puree wręcz rozpływa się w ustach!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Włóż je do garnka i zalej wodą na wysokość ok. 10 cm ponad ziemniaki. Dodaj sól. Doprowadź ziemniaki do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj je przez ok. 15 minut lub do miękkości. Powinny się nawet lekko rozpadać. Odcedź je i zostaw w garnku na ok. 2 minuty, by pozostały płyn odparował.
Do garnka dodaj masło i poczekaj chwilę, aż się mocniej roztopi. Rozgnieć ziemniaki z masłem za pomocą tłuczka. Nie używaj blendera czy miksera – masa stanie się wtedy mocno kleista. Dodaj śmietanę i sól. Ponownie całość rozgnieć tłuczkiem.
Puree ziemniaczane przenieś do miski i uformuj dekoracyjne zawijasy. Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem natki pietruszki. Posyp je także mielonym czarnym pieprzem.